Blog

Najneobičnije vrste vina koje niste znali da postoje

Većina nas je navikla da pije crno, belo ili roze vino, ali postoji mnogo drugih vrsta vina koje možda niste čuli da postoje. U ovom blogu, otkrivamo neke od najneobičnijih vrsta vina koje možete pronaći širom sveta.

  1. Orange Wine

Orange wine je zapravo belo vino koje se pravi kao da je crveno vino. Kao što je crno vino dobijeno maceracijom grožđa sa kožom, tako se i belo grožđe macerira sa kožom i sjemenkama, što daje orange vinu njegovu karakterističnu boju i ukus. Ovo vino ima malo neobičan ukus, sa malo kiseline i često neobičnim aromama koje se razlikuju od klasičnih belih vina.

  1. Ice Wine

Ice Wine, ili Eiswein, je vino koje se proizvodi isključivo u vrlo hladnim klimatskim uslovima. Grožđe se ostavlja na lozi nakon prvog mraza, a zatim se bere i melje dok su grozdovi još uvek zamrznuti. Zatim se sok sa grožđa izdvaja i fermentira, što daje Ice Wineu slatkast i bogat ukus.

  1. Tokaji

Tokaji, takođe poznat kao Tokaji Aszu, je slatko vino koje potiče iz Mađarske. Grožđe se ubere kasno, kada su grozdovi napadnuti plemenitom truleži, a zatim se fermentira u hrastovim bačvama. Ovo vino ima slatku aromu i ukus, sa karakterističnim notama meda, karamelizovanog voća i oraha.

  1. Amarone

Amarone je vino koje se pravi od sušenog grožđa, što daje vinu intenzivnu i bogatu aromu i ukus. Grožđe se ostavlja da se suši nekoliko meseci nakon berbe, što smanjuje količinu vode u grozdovima i povećava količinu šećera. Zatim se grožđe fermentira u hrastovim bačvama, što daje Amaroneu intenzivnu aromu sušenog voća, slatkih začina i tamne čokolade.

  1. Pét-Nat

Pét-Nat je skraćenica za pétillant-naturel, što u prevodu znači prirodni mehurići. Ovo vino se pravi kada se fermentacija prekine prirodno, bez dodavanja dodatnih šećera ili kvasca. Ovo stvara prirodni efekat mehurića u vinu.